Alienul, androidul si colonistii

Continuarea filmului Prometheus și al doilea film dintr-o nouă trilogie de prequel-uri, care vor duce la o înțelegere mai bună a primului film, Alien, din 1979. Un fel de Star Wars, episoadele 1-2-3. Să sperăm că nu's nici pe departe așa proaste.

posterul noului film Alien Covenant

Am intrat cu mari așteptări la film aseară, să fiu sincer. La acest film a cărui așteptare parcă a durat mai mult decât ne-au obișnuit restul în zilele de azi, unde la maxim 3 ani ai o continuare. Totuși, 5 ani înseamnă mult mai mult și fanii creaturii negre din spațiu, aproape că s-au pus la cryosleep (mișto asta,nu?) pentru a veni 2017 peste ei mai repede.

Aceste așteptări mari de care ziceam la început, au fost în mare, împlinite, pentru că aflu răspunsul la multe întrebări ridicate în Prometheus, dar vine și parte nasoală, în care sunt prezentate alte lucruri la care nu ai răspuns. Mai ales că unul din motivele primordiale din Prometheus și scopurile acestui film, ne sunt arătate vreo 2 minute maxim în acesta fără a continuă pe aceeași linie și a ne da un răspuns, după care se merge mai departe cu povestea din Covenant. Ok, ok, dar cu treaba aia pentru care ai plecat aia în spațiu cu navă Prometheus să afle ceva anumeeee? Planeta asta, e cea pe care trebuiau să ajungă cei doi la sfârșitul primului film, ok, dar detalii despre Inginerii aia bată-i soartă?! Mda...cred că aici e vina faptului că încerci să storci oarecum franciza, la fel cum a încercat George Lucas cu Star Wars. Ai făcut un film fenomen în '79 și revii în 2012 cu un prequel dar nu prea și în 2017 cu un sequel la prequel, dar nici acolo nu foarte exact.

Dar să zic și de film ceva mai exact, îmi place cum începe, cum se face că echipajul ăsta ajunge pe planeta cu pricina și chiar desfășurarea rapidă de forțe. Din Prometheus, nu ai să vezi pe nimeni, decât David pe aici. Nu mă opresc mult la el, pentru că nu fac spoilere și nu vreau asta, fiindcă merită aflat în cinema care-i agenda lui. Dar mai afli și ce s-a întâmplat când el și Shaw au ajuns pe planeta spre care au plecat la finalul Prometheus. Mi-a plăcut mult acest laitmotiv al filmului, legat de dorința umană de a-și cunoaște creatorii coroborat cu o dorință a lui David și chiar Walter (androidul de pe navă Covenant) de a înțelege creația, status quo-ul lor între oameni și felul în care înțeleg să ajute la aceste descoperiri la care sunt părtași. E puțin complicat dar interesant acest lucru în film și expus foarte bine față de primul film.

Pe de altă parte, ca în toate filmele din serie, când vorbim de decizii, membrii echipajului, le iau pe cele mai proaste, asta e clar. Mereu "hai să investigăm" exact când nu e cazul. Măcar locațiile, cadrele și peisajul per total în aproape orice moment de pe planetă, sunt superbe, că na...e un film de Ridley Scott totuși și nu se poate să nu ai parte de aceste lucruri la superlativ. Michael Fassbender apare în dublu rol și începe să-mi placă din ce în ce mai mult cum joacă acest om, este senzațional. Ai să vezi asta, dacă te uiți la film, e super omul.

La sfârșit, a fost un horror-SF bun, eu zic mult mai bun ca Prometheus, dar depinde și pentru ce vii să-l vezi. Dacă vrei să vezi continuarea de la Prometheus, ai să ai niște surprize neplăcute și poți fi dezagamit. Dacă ai venit să vezi un prequel Alien, ai să fii și acolo puțin dezamăgit, pentru că Alien-ul negru, nu apare decât în ultimul sfert din film să zic, dar măcar cu asta se termină și o să fii oarecum mai satisfăcut. Are deci un 7/10 de la mine. Sper doar să nu așteptăm încă 5 ani după următorul.


Sursa foto: geekexchange.com

Niciun comentariu

Un produs Blogger.