Arrival, cel mai bun film al anului (pana acum)

Denis Villeneuve, regizorul filmelor Prisoners, Sicario si Enemy (cel mai putin cunoscut din ele; te rog maxim sa-l vezi, pentru ca e cel putin la fel de bun ca primele doua), revine la timona cu un SF de zile mari. Toate filmele sale, aduc ceva din tensiunea lui Hitchcock si Arrival (nu o sa-i zic pe numele romanesc pentru ca e o porcarie) nu face rabat. E un film bun, cap coada si daca esti fan filme destepte/SF aici ai filmul perfect.

Primul Contact poster al filmului

Imi e destul de greu sa vorbesc despre acest film la modul general, pentru a nu dezvalui ceva. Nu vreau sa rezum ceva din plot deoarece mi se pare cel mai potrivit sa mergi la el, sa-l vezi si sa-ti faci tu parerea ta despre el. Eu voi incerca sa-l descriu cat de general pot, totodata si incercand sa te fac sa vrei sa-l vezi mai mult decat o fac trailerele. Sa purcedem, sau sa purced. Pare ca suna bine. Purced. OK. Purced acum: Am ajuns la acest film cu niste asteptari ridicate, trebuie sa recunosc. Mai ales pentru ca era Villeneuve dar si dupa nota de pe IMDb. Ma gandeam ca e un SF (genul de film mai putin reusit in ultimii ani, cu exceptia Interstellar si sa zicem hai, si The Martian), e cu niste actori care nu spun multe (pentru necunosctaori), dar si ca e ceva care va fi bine structurat si povestit dar si cu un twist bun si destept gandit si aratat. Ce dreptate am avut!

E superb realismul de care da dovada filmul de la inceput si pana la un punct. Nu conteaza care. O sa-ti dai seama. E usor. Mai departe nu conteaza ca scade sau dispare realismul ci intra in scena partea SF din el. Imagineaza-ti cum e si la Interstellar: e superb si real (in mare) pana cand cade Cooper in gaura neagra, dupa care urmeaza fabulatiile sa zicem, sau partea SF. Asa si aici. E ceva ce, intr-o intalnire extraterestra ce trebuie gandit outside the box. Ei bine, limbajul e primul lucrul, dar sincer, e facut asa logic, plauzibil si interesant chiar, incat nu prea il iei ca ceva SF din film. Este foarte posibil ca o intalnire cu o civilizatie extraterestra sa fie total dificila si imposibila de purtat cu limbajul/alfabetul uman. Deci, lasand astea la o parte, trebuie sa mergi pe incredere, care nu va fi sfaramata catusi de putin, ca mister Denis, nu te lasa balta.

Imi venea iarasi sa scriu despre ceva, dar mi-am dat seama ca as fi dezvaluit ceva din film. Am sa ma rezum la faptul ca limbajul extraterestru din film, joaca un rol foarte important si ca prin aflarea lui, oamenii pot...fi mai buni, mai complecsi. Tot caut cuvinte prin care sa fiu mai criptic si sper sa-mi iasa.

Sfarsitul, asadar, nu e un sfarsit clasic. Se leaga cu altceva, iar la momentul ajuns vei vedea cu ce. Desi are extrateresti in el, filmul este despre noi, oamenii, rasa umana si cum anumite chestii ne pot aduna laolalta sau dezbina. Societatea actuala ne impinge, desigur, la cea din urma optiune. Cel mai usor e sa dezbini mai ales undeva unde nu exista incredere in mare, pe tot globul. Un semnal de alarma, care poate nu va fi bagat in seama. La final, nota mea ramane 9/10 pentru, cutez sa ii zic de acum: filmul  anului.

Sursa: fsm-media

Niciun comentariu

Un produs Blogger.