Renasterea Zilei Independentei, un mare rateu

Stiu ca in 1996-1997 cand am vazut prima parte, mi s-a parut ceva senzational si foarte interesant gandit si mai ales spus/filmat. 20 de ani mai tarziu, grandoarea asta de nave extraterestre care vin si ameninta pamantul dar mai ales nivel planetar de distrugere, nu mai pare sa aiba succes. Totusi, intre timp, am avut nenumarate filme de genul: The Day After Tomorrow, 10,000 BC, 2012, Battle L.A dar chiar si Transformers acestea fiind filme care au facut ca distrugerile si extraterestrii sa nu mai fie asa ceva nemaipomenit. Aparent, mister Emmerich, nu prea a fost atent macar la filmele astea, pentru ca pur si simplu, singurul lucru incercat in filmul asta, e sa arate o poveste noua (sa zicem) despre extraterestrii rai, care incearca (de data asta, cu o nava mult mai mare ca in 1996, de marimea a 5000 si ceva de km patrati) sa distruga pamantul si mai exact, sa sustraga cumva, miezul pamantului. 

posterul filmului Independence Day: Renasterea

Desi au trecut 20 de ani de la primul film, producatorii insista cu 4-5 actori din primul film si asta mi s-a parut ciudat. Adica, inteleg ca e o continuare si unele personaje sunt comune, dar totusi nu e vorba de Star Wars, sa stie mai toata lumea de Han Solo sau Luke Skywalker. Din experienta mea de filmograf si atentia la filme, tot nu pot spune pe nume personajelor vechi asa ca ma voi rezuma la fostul presedinte (ala de tine speech-ul la momentul climactic in prima parte) si cercetatorul jucat de Jeff Goldblum. Din ce-am mai citit pe net, faptul ca Will Smith ceruse 50 milioane de $ pentru partea asta a 2 a si inca una (aparent va mai fi o parte, da), i-a facut pe carmuitorii francizei sa renunte la el si sa-i omoare personajul. Au adus un tanar actor de culoare, care aparent e fiul marelui fost pilot care salvase omenirea (da, am uitat si numele personajului lui Smith, nefiind Solo sau Darth Vader, nu stiu de unde si pana unde trebuia sa-l tinem minte ?!). L-au bagat si pe Liam, micul Hemsworth si cam aia a fost.

Ca urmare a atacului survenit in primul film, omenirea s-a unit si prin toata tehnologia ramasa de la extraterestri, exista o baza lunara, avioane rapide, care ajung de pe luna oriunde pe pamant mai repede ca taxiurile de la Afi Mall la Universitate si arme cu laser care arata mai bine decat cele cu gloante obosite ale pamantenilor de pana acum. Apare o nava extraterestra deci, muuult mai mare decat cea din primul film (mai stii navele alea de se opreau deasupra fiecarei cladiri importante din lume si la americani se oprise deasupra Casei Albe), cum ziceam si mai sus, care mai are si propria ei gravitatie si oricat de avansata e omenirea si oricate lasere foloseste impotriva ei, nu reusesc sa ii faca ceva. E un scenariu similiar primei parti, numai ca acum Will Smith si Jeff Goldblum, nu mai sunt disponibili sa fure o nava de lupta, cu care sa intre in cea mare pentru a dezactiva scuturile tuturor celorlalte, toata treaba asta in schimb pica pe Hemsworth ala mic si actorasul care e fiul lui Smith (pe care nu cred ca ai sa-l mai vezi in vreun film asa mare la cinema, ci doar in seriale, pentru ca joaca mai prost ca toti din film). Actiunea e tot asa, foarte prezenta in partea a doua a filmului, dar totusi pare o reteta care ar fi mers in anii '90 si care sa nu mai fie de succes in 2016 cand suntem satui de momente de actiune urmate de altele pline cu "comic relief" dupa care se taie direct la actiune iar. Si tot asa. Pentru un film bun de actiune, mister Emmerich, ar trebui sa se uite la niste filme regizate de Shane Black, JJ Abrams sau fratii Russo. 

Per total, un film slabut, dela care ma asteptam la mult mai mult si faptul ca m-am trezit cu telefonul in mana la multe momente din el, chiar si la cele de actiune, m-a facut sa-i dau nota 5/10 si asta mai mult pentru efectele avute care poate ma dadeau pe spate in 2000 probabil. It's time to stop mister Emmerich, cum bine spune cineva pe youtube.

Sursa foto : movieweb.com

Niciun comentariu

Un produs Blogger.