Blonda buna si atomica

Văzut ieri la Hollywood Multipex, m-a surprins plăcut şi am zis să împărtăşesc asta.

posterul filmului Blonda Atomica

Îmi place că rupe puţin tiparele filmelor cu spioni şi de acţiune. Adaptat după benzile desenate "The Coldest City", filmul reprezintă debutul regizorial al lui David Leitch, fost coordonator de cascadori în filme de acţiune că seria Bourne, Hitman sau 300. Cu o locaţie ca Berlinul anului 1989, cu zile înainte ca zidul să cadă, Lorraine Broughton este trimisă de MI6 în Berlinul de Vest pentru a recupera cadavrul unui agent coleg şi o lista de nume cu agenţi dubli, tot filmul fiind povestit printr-o serie de flashback-uri. Ceva ce am mai văzut în filme de spionaj (chiar în primul Misiune Imposibilă). 

Coloana sonoră este superbă şi foarte tare (ca volum), ceva asemănător lui Baby Driver, dar păstrând proporţiile totuşi. Fiind vorba de anii 80, e clar că responsabilii au avut de unde alege, deşi unele piese deja sunt arhi cunoscute. Mă gândesc aici la 99 Luftballons (prezentă în două interpretări diferite în film), Under Pressure sau London Calling. Îmi par puse în film doar că sunt scoase în acea decadă, deci trebuie să fie prezente şi în film. Uneori nu chiar potrivite zic eu, dar de cele mai multe ori piesele sunt foarte mişto. Avem o lupta mişto într-un apartament pe Father Figure sau o fugă pe jos şi cu maşinile pe Behind the Wheel a lui Depeche. Deci clar un punct interesant aici. 


Luptele sunt superb realizate. Se vede mâna unui cascador şi expert în aşa ceva. Dacă te întrebi cum o femeie înalta şi nu prea musculoasă poate învinge bărbaţi cât uşa, ai să vezi răspunsul. Cea mai cea scenă de lupte derulându-se pe parcursul a 10 minute, e filmată în ceea ce pare un singur cadru fără a fi tăiat în vreun moment. Arată superb şi îmi place enorm această strategie (sau modă pornită de la Birdman) dar care aici cel puţin, are nu mai puţin de 40 de cadre alăturate perfect încât să pară unul singur. Mai spun aici că Charlize Theron şi-a spart 2 dinţi la filmări şi s-a antrenat cu 8 instructori personali dar şi cu Keanu Reeves (care şi el se pregătea pentru John Wick 2) pentru a te convinge că aceste scene merită toată atenţia şi laudă. 

Să vorbesc şi de scena de sex dintre Charlize Theron şi Sofia Boutella pentru că merită menţionată, atât prin felul în care este redată pe ecran şi anume cu destul detaliu pentru două actriţe mari, dar şi pentru că scenariştii şi regizorul au avut curajul sau inspiraţia să-i zic, să introducă o asemenea scenă între două femei, în film. 

Deşi anul asta am văzut filme cu personaje puternice de sex feminin prin Ghost în the Shell şi Wonder Woman, avem şi aici un "guilty pleasure" în a vedea o femeie încrezătoare şi capabilă luptând şi dând de pământ cu bărbaţi. Dacă Atomic Blonde ar deveni o franciză că Bourne sau Bond, eu nu m-aş supără deloc. Ia un 7/10 de la mine şi o recomandare că merită văzut. Mai puţin de copii sub 16-18 ani.

Sursa foto: artscommented.com

Niciun comentariu

Un produs Blogger.