Ultima zi la Acropole și prin Plaka (4/4)

 Ne-am trezit în ultima zi în Grecia, tot pe la 7:30 pentru micul dejun. Unul simplu cu aceleași mâncăruri zilnic. Dar din pricina asta, ne bucuram că scăpăm. Ne-am urcat în maxi taxi-ul nostru Mercedez și am pornit spre colina magică. Am ajuns destul de rapid pentru că și stăteam foarte aproape de aceasta. De unde și numele hotelului nostru, Acropolis Select. 

Urcăm ce urcăm și ajungem la o priveliște superbă. Sub această colină se arată întreaga capitală a Greciei. Numai după ce ajungi aici sus, vezi cu adevărat că Atena, își numera cei 4,5 milioane de locuitori, prin dealurile și văile din jurul Acropolelui. Totul este superb de aici de sus și nu poți să nu rămâi cu degeul de telefon/aparatul foto pentru a încerca să cuprinzi cât mai bine, această priveliște și chiar stare data de aceste monumente. Starea din păcate, nu ai cum să o transmiți, indiferent de numărul pozelor sau filmelor făcute. Ghidul ne povestește despre luptă data între Atena și Poseidon pentru patronajul locuitorilor din acea zonă, câștigată de prima prin oferirea acestora, a măslinului că dovadă a bunăstării ce va urmă. Multe altele și interesante, dar pe care nu am timp sau loc acum să le mai spun și eu.

panorama de la Acropole

priveliste superba de pe acropole

renovarea parthenonului

Priveliste Athena

panorama Atena

vedere superba

După toate cele văzute mai sus, am fost și la Acropolis Museum, unde ni s-au povestit iarăși întâmplări interesante din viața Parthenonului, cea mai cu seamă fiind că actuala clădire vizibilă din întreaga Atenă, este cea de-a 2 a clădită de atenieni, la ideea lui Pericle, după ce prima, a fost distrusă în întregime de către perși. În secolul 5 iHr, a fost reconstruit întregul Acropole, deci toate edificiile de cult ale orașului. Dacă ești pasionat foarte mult de această cultură, se merită să plătești și intrarea la muzeu. Altfel, mai ales că ne având ghid, vei vedea doar niște bucăți de piatră (și sigur nu o să ai răbdare să citești toate plăcuțele din dreptul tuturor acestora) și mai bine faci altceva cu cei 10 euro rămași.

Am avut niște timp liber rămas pentru a hoinări prin străzile din centru, după suveniruri dar și să pozăm micul cartier Anafiotika. Deci +1 la noi și cu această oră rămasă. 

poza din Anafiotika

poza din cartierul Anafiotika

Anafiotika strada goala

Drumul spre aeroport a fost puțin aglomerat. Ajunși acolo, toate au mers bine, mai puțin faptul că la toți ne-au fost oprite niște borcane primite cadou de la prietenii de acolo, pe motiv că aveau peste 100ml și erau în bagajul de mână. Ai naibii greci. M-au privat de niște gem bun. Ryan Air iarăși ne-au luat bagajele de mână și le-au pus la cală, pentru că nu aveau loc în avion pentru toate în spațiul de deasupra scaunelor. Niște proști.

Per total, a fost ceva plăcut, nu ne-am simțit cum că eram trimiși cu muncă prin Grecia. Hotelul ar fi de 6 datorită, micului dejun, băii și a camerei mici. Experiență însă, a fost de 9, mai ales după vizită pe insulă Hydra și la Delphi. O vacanță la Atena merită foarte mult. Una pe Hydra, fie și în Mai, merită și mai mult.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.