Martorul acuzarii arata foarte bine

Cu greu incep un film vechi. Chiar daca e bun si are o note de peste 8 pe IMDb, ma deranjeaza anumite aspecte si imi e greu sa-l incep. Stiu, poate parea cam superficial, dar faptul ca e alb negru, ma face sa ma concentrez mai greu la el. Poate e vina TVR-ului de cand eram mic care dadea filme neinteresante si a faptului ca pana in '93 (din ce-mi aduc aminte) am crescut cu clasicul Diamant si ale sale 6 posturi. 

coperta cartii lui Agatha Christie

Dar atunci cand caut unul si vad ca e bun, dar mai ales, am dispozitia necesara, il vad de-l ia mama dracu'. Si aproape niciodata pana acum nu am fost dezamagit (exceptia se numeste Citizen Kane, poate imi spune cineva si mie ce are filmul asta). Fie ca am vazut Shichinin no samurai, Gone with the Wind, 12 Angry Men, Casablanca, Singin' in the Rain sau cele ale lui Hitchcock, m-am bucurat mereu de alegerea facuta. Acum a fost randul unui film uitat de mine si regasit din intamplare :
Witness for the Prosecution, atunci cand cautam niste mistere bune.

Se vede ca e inspirat de o piesa de teatru, pentru ca decorurile sunt doar 2 mari si inca 2 sa zicem din amintiri. Si toate cu fata la camera, na. Nici o problema oricum, pentru ca personajele sunt aproape perfecte. Sir Wilfrid Roberts, avocatul cu un recent atac de cord, care preia sovaitor un caz al lui Leonard Vole, acuzat pe nedrept de crima si a sa nevasta Christine, care apare cu un comportament dubios, sunt personaje care au facut deliciul meu, tinandu-ma totodata interesant de orice scena in care apar. Comicul de situatie este adus de Miss Plimsoll, asistenta sacaitoare a lui Sir Wilfrid, care nu-l lasa in nici o clipa din vedere si are grija ca acesta sa-si ia pastilele, injectia cu calciu dar ii si gaseste toate ascunzatorile pentru trabucuri si alcool. Fiind foarte bine dozat, acest comic, apare exact cand este cazul si cat e cazul, pentru a nu ne lua ochii de la subiectul important al filmului sau alte situatii intamplate in momentele ce il preceda sau succeda pe acesta.

Avand o durata de 2 ore fara 5 minute, nu pare nici un moment ca se lungeste in vreun fel si m-a tinut pe toate cele 2 ore, atent si implicat, la un nivel la care, e greu rau pentru un film mai nou sa o faca. Are acea gratie si appeal al filmelor din epoca de aur, pe care nu o poate reproduce nici un remake, oricat s-ar chinui. Apropo, am vazut ca Ben Affleck, se va risca la acest film. In 2018, IMDb zice ca Ben va regiza si juca (DUH; omul mereu vad ca joaca si in filmele regizate, care sa fiu sincer, au fost bune toate) in Martorul Acuzarii, varianta moderna. Sunt curios daca situatia se va desfasura tot in Anglia sau o va muta in America dar si anul in care se va intampla toata tarasenia. O sa vad in 2018 aparent cand filmul pe care-l produce el si cu fratele Matt Damon, va aparea.

Astea fiind spuse, acest film (care a pricinuit o noua dragoste pentru teatru, la fel cum a facut 12 Angry Men) merita fara probleme un 8/10 si ma face sa caut iarasi filme vechi si bune. Iar urmatorul pe lista o sa fie Murder on the Orient Express.


Sursa foto : whrhsarrowhead.com

Niciun comentariu

Un produs Blogger.